SzMSzSz
Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Združenie maďarských rodičov na Slovensku
cím: Slovensko, 924 01 Galanta, ul. Zoltána Kodálya 777.
Tel.: 00421-(0)-35-777-5056, e-mail:
szovetseg@szmszsz.sk         www.szmszsz.sk
Elnöki iroda:
elnök: Mézes Rudolf
cím: 924 00 Galanta, ul. Zoltána Kodálya 777
Tel./fax.:
00421-(0)-31-780-2396
e-mail:
mezesrudolf@szmszsz.sk


Alapszabály
Csemadok
Magyar Koalíció Pártja
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége
Szövetség a Közös Célokért
Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Felvidék MA

.
Polgári kezdeményezés kisiskoláinkért
 
Február végén szinte az ország minden magyarok lakta régiójában örömmel állapították meg, hogy ha nem is rohamosan, de majdnem mindenhol emelkedett a magyar iskolába íratott gyermekek száma. Azok után, hogy korábban a lélekszámunk már-már tragikus fogyásával szembesültünk a népszámlálási eredmények láttán, ez mindenképpen pozitív fejlemény. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy 2013. decemberében a szlovák parlament elfogadta a közoktatási törvény módosítását, amely bevezeti az alap- és középiskolák osztályainak minimális létszámát. Ez a rendelkezés a soron következő tanév első napjától lenne hatályos, vagyis 2015. szeptemberétől az első osztályokban minimum 11, az alsó tagozat további évfolyamaiban pedig legalább 13 tanulónak kell ülnie, hogy a törvény értelmében egy iskola tovább üzemelhessen. Ez egyben azt jelenti, hogy optimális esetben egy teljesen szervezett kisiskola minimum 50 tanulóval kellene, hogy működjön.
Ha rátekintünk a közoktatási hálózat jelenlegi állapotára, azt tapasztalhatjuk, hogy manapság 586 iskolában nem haladja meg a tanulói létszám az ötvenet, ezek közül 101 magyar tanítási nyelvű. Mivel az optimális helyzet a legritkább esetben áll fenn, ezért a kedvezőnek tűnő beiratkozási adatok ellenére lényegesen több iskola kerül veszélybe, ha a törvény fél éven belül hatályba lép.
Ennek elkerülése céljából polgári kezdeményezés indult, mely keretében február végén és március első hetében 737 küldött el A. Szabó László az MKP oktatási és kulturális alelnöke egy felhívást, valamint egy levél mintát, melyben arra kérte a falvak polgármestereit, hogy juttassák el azt községük lakosaihoz, és ők minél nagyobb számban postázzák az oktatási miniszter címére. A levél (mely Szövetségünk honlapjáról itt letölthető) az érintett települések lakóinak azt a kérését tartalmazza, hogy a tárcavezető - mivel véleményünk szerint nem szabad kizárólag gazdasági szempontok alapján dönteni egy-egy közoktatási intézmény sorsáról - vonja vissza az elfogadott rendelkezést, és minél előbb szüntesse meg a minimális osztálylétszámokat, hogy a legkisebb tanulók továbbra is lakóhelyükön kezdhessék meg tanulmányaikat.
A felhívás a szlovák településeken is kedvező visszhangra talált. Elsőként Plavecký Peter polgármester asszonya jelezte, hogy a faluból nyolc levelet küldtek a miniszternek, majd további falvak (Čakajovce, Dedinka, Megyercs, Szürnyeg és mások is) jelezték csatlakozásukat.
Bízunk benne, hogy a közös erőfeszítés sikeres lesz, és a kérés a tárca illetékeseinél, valamint a kormánykoalíció képviselőinél is meghallgatásra talál.
Tisztelettel kérjük ezért párthovatartozás nélkül a felvidéki magyar közösség tagjait is, hogy csatlakozzanak a felhíváshoz.
Tegyünk meg mindent iskoláinkért!
Copyright © 2019 SzMSzSz
Központi Iroda:
ügyvezeto: Takács Zsuzsa   
cím: 946 03 Kolárovo, P.O.box2    
Tel: 00421-(0)-35-777-5056      Fax: 00421-(0)-35-777-5057       e-mail: szovetseg@szmszsz.sk