SzMSzSz
Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége
Združenie maďarských rodičov na Slovensku
cím: Slovensko, 924 01 Galanta, ul. Zoltána Kodálya 777.
Tel.: 00421-(0)-35-777-5056, e-mail:
szovetseg@szmszsz.sk         www.szmszsz.sk
Elnöki iroda:
elnök: Mézes Rudolf
cím: 924 00 Galanta, ul. Zoltána Kodálya 777
Tel./fax.:
00421-(0)-31-780-2396
e-mail:
mezesrudolf@szmszsz.sk


Csemadok
Magyar Koalíció Pártja
Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége
Szövetség a Közös Célokért
Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség
Felvidék MA

.
Felhívás a szlovákiai magyarsághoz
tiltakozó nagygyűlés a magyar iskolákért

Ha a módszer és a stílus mára finomodott is, a szándék semmit sem változott, ami tetten érhető az anyanyelvi órák drasztikusan alacsony számában és a pótlásukat lehetővé tevő mozgástér folyamatos szűkítésében. Miközben az oktatási miniszter nyitottságról, párbeszédkészségről beszél, tárcája gazdasági okokra hivatkozva készül felszámolni iskoláinkat, noha hatástanulmányok nem igazolják, hogy az így megtakarított összeg ellensúlyozni tudná azt a kárt és veszteséget, amit hiányuk okoz. „Senkit ne tévesszen meg tervbe vett likvidálásuk elhalasztása. Az egyéves haladék lejárta után az oktatási minisztérium ugyanolyan szenvtelenséggel szünteti meg őket, mint amilyennel lesöpörte a 26 452 aláírást tartalmazó petíciónkat. Ne várjuk ölbe tett kézzel a magyar iskolák felszámolását! A passzivitás, a csodavárás nem vezet semmire. Ne várjunk, amíg késő lesz!”

„Kérjük, jöjjön el szeptember 25-én a komáromi Klapka térre, ahol a petíciós bizottság 16.30 órai kezdettel tiltakozó nagygyűlést tart az MKP, a Most-Híd, a CSEMADOK, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, Komárom városa, a cserkészszövetség, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Via Nova és a Iuven támogatásával. Jöjjön el ön is, erősítse tiltakozásunkat a részvételével!” - zárul a felhívás.
Az oktatási petíciós bizottság tagjai és a társszervezők demonstrációt tartanak szeptember 25-én a komáromi Klapka téren, ahová várják mindazokat, akik szeretnék kifejezni a támogatásukat a szlovákiai magyar iskolaüggyel kapcsolatban és tiltakozásukat az oktatási minisztérium intézkedései ellen.

Permanens fenyegetettségben működik évtizedek óta a magyar nyelvű oktatás. 1989 után azt hittük, végre fellélegezhetünk, már nincs, ami az iskoláinkat veszélyeztethetné. Aztán jött az „alternatív oktatás”, a bizonyítványügy és a kisebb-nagyobb megszorítások számolatlan sora - emlékeztet a petíciós bizottság.
Copyright © 2019 SzMSzSz
Központi Iroda:
ügyvezeto: Takács Zsuzsa   
cím: 946 03 Kolárovo, P.O.box2    
Tel: 00421-(0)-35-777-5056      Fax: 00421-(0)-35-777-5057       e-mail: szovetseg@szmszsz.sk
Alapszabály szlovákul
Alapszabály magyarul
Alapszabály